Thijl

Crew

Muzikale leiding: Bas Pollard
Regie: Wim Trompert
Regie-assistentie: Kenza Koutchoukali
Dramaturg: Freek Duinhof
Scenografie: Eric Goossens
Kostuumontwerp: Martijn J. Kramp
Licht: Rapatech, Bart van den Heuvel
Voorstellingsleiding: Jordy Oostrik
Productie: Esther Halter & Anne Nelissen

Cast

Thijl: Anthony Heidweiller
Nele: Aylin Sezer
Lamme Goedzak: Pierre Mak
de Vischkooper: Marcel Rijans
Soetkin & Stevenijne: Wilke te Brummelstoete
Klaas & Lumey: Nanco de Vries
Gilline & de Dame van Dudzeele: Irene Hoogveld
de Bie & de Abt: Agris Hartmanis
de Dood: Maarten van Grootel

Thijl (2018) is een grootse, laatromantische opera, gecomponeerd door de verzetsstrijder Jan van Gilse (1942). Het libretto is samen met Hendrik Lindt geschreven. Deze productie is geregisseerd door Wim Trompert en gedirigeerd door Bas Pollard. De productie is een initiatief van het Utrechtsch Studenten Concert, dat in het verleden bijvoorbeeld ook de productie Rheingold op de Rijn (2013) initieerde en uitvoerde.

Thijl speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel het stuk zijn wortels in de geschiedenis heeft, is de thematiek van Thijl tijdloos. De hoofdpersoon, Thijl Uilenspiegel (naar het verhaal van Charles de Coster), de bevlogen en naïeve idealist, wordt gedurende het stuk ingehaald door de werkelijkheid. Alles waarvoor hij zich heeft ingezet is ten onder gegaan. Zijn dorp wordt overlopen door de vijand, en hij treft corruptie aan zijn eigen kant. Hoe kan dit stopgezet worden?

Componist Jan van Gilse (1881 – 1941) was een man met een sterk moreel kompas. Hij was bereid zijn hoofd uit te steken om zijn idealen te verwezenlijken en trok ten strijde tegen wat hij als onrecht ervoer. Het was bijvoorbeeld Van Gilse die in Nederland als eerste een organisatie voor auteursrechten oprichtte. Scheppend kunstenaars – zo vond hij – moesten ook zelf kunnen leven van hun creaties. Zijn opera Thijl, geschreven terwijl de donkere wolken boven het nationaalsocialistische Duitsland zich samenpakten – is in eerste instantie op te vatten als een kreet uit Van Gilse’s hart: duld geen onrecht, bestrijd het.


© Marco Borggreve
© Huib Schippers
© Marco Borggreve

“Thijl is van muziekhistorisch belang”

NRC

“Studenten wekken opera op spectaculaire wijze tot leven”

de Volkskrant

“Tijdloze adaptatie van Van Gilses belangrijkste opera”

Theaterkrant


© Niels Hak
© Eric Goossens
%d bloggers liken dit: