schrijver oud

Schrijver

De kunst van het luisteren

In de maand november van 2019 vond de tweede editie plaats van What You See Festival in Utrecht, een kunstenfestival met een nadruk op theater en dans dat zich richt op gender en identiteit. Op één dag konden we een symposium bijwonen met inspirerende sprekers en even inspirerende gesprekken om vervolgens naar een dansvoorstelling te kijken die alle conventies op scherp zet. Het festival toont veel verhalen van mensen die zich net even buiten het comfortabele hokje bevinden dat bestaat voor witte, heteroseksuele cis-mannen, maar maakt ook af en toe juist die witte, heteroseksuele cis-man tot onderwerp. Ik schreef een essay ter reflectie.

Lees meer.

Correspondences

Als je synestheet bent, kun je fruit horen, letters proeven, muziek zien. Deze neurologische variatie in de hersenen van mensen wordt al sinds millennia met interesse gevolgd, maar pas sinds de 19e eeuw wordt het echt ingezet in de kunsten, voor het eerst door dichter Charles Baudelaire in het gedicht Correspondances (1857). Maar hoe kwam het in het theater terecht? Het theater is immers dé plek waar alle zintuigen tegelijk en afwisselend worden aangesproken, misschien nog wel meer dan film. In de thesis Correspondences: researching synesthesia as dramaturgy onderzocht ik hoe synesthesie van beeldspraak en gekte vroeger evolueerde naar neurologie en esthetische strategie vandaag, en hoe het in theater en dramaturgie al wordt ingezet en kan worden ingezet.

Lees meer.

Het eenogige hert

De theatertekst Het eenogige hert (2012) vertelt het verhaal van een jonge man die zichzelf verliest in een depressie, en niet weet wie hij kan vertrouwen met zijn pijn. Het stuk is gebaseerd op en geïnspireerd door de gelijknamige fabel van Aesopus, de Oudgriekse dichter. In de fabel zien we een hert, blind aan één oog, op zoek naar eten aan de waterkant. Het blijft alert voor wolven en jagers die zich achter de bomen kunnen verschuilen, maar het keert zijn blinde oog naar het water. Een jager vaart op dat moment in zijn boot langs, en schiet het hert neer met zijn pijl en boog.

Lees meer.

%d bloggers liken dit: