Poster child

Credits

Concept & tekst: Freek Duinhof
& Petra Eikelenboom
Performer: Freek Duinhof
Regie, licht en geluid: Petra Eikelenboom

Met dank aan Bas van Rijnsoever

“Soms keken we naar de sterren. Ik zat dan op papa’s schouders, met mijn kleine  armpjes stevig om zijn hoofd geklemd, zoals Kleine Beer bij Grote Beer. En papa wees dan naar de sterren en zei: ‘kijk, die grote steelpan daar, dat is grote beer. En vlak daarnaast staat kleine beer.’ ”

Een jongen. Hij zit ergens vast, in het onbekende, en weet niet hoe hij daar wegkomt, of hij daar wegkomt. Langzaam maar zeker beseft hij dat dit het eindpunt is: hij zal daar sterven.

Poster child (2013) is het eerste project van Siblings: twee jonge mensen die vaak worden aangezien voor broer en zus. Naast de uiterlijke gelijkenis die er schijnbaar is, zoeken de twee ook in theater naar hetzelfde. In die zoektocht staan sterfelijkheid, angst en de kwetsbare verbinding tussen maker en publiek centraal.

Poster child is geïnspireerd door het verhaal van Matthew Shepard. Matthew werd in 1998 in elkaar geslagen, vastgebonden aan een hek en achtergelaten om te sterven – dit alleen omdat hij homo was. Achttien uur later werd hij gevonden door een fietser, vijf dagen later stierf hij aan zijn verwondingen.

%d bloggers liken dit: