Het eenogige hert

Credits

Tekst & regie: Freek Duinhof
Spel: Hagen van Holland, Maxime Zeef
Licht: Petra Eikelenboom
Dramaturgie: Julian Isenia

Het eenogige hert (2012) vertelt het verhaal van een jonge man die zichzelf verliest in een depressie, en niet weet wie hij kan vertrouwen met zijn pijn. Het hert ben jij, en dat ben ik. Wolven en geweren kunnen jagen en doden en de koplampen van een auto kunnen ons opschrikken. Maar ze kunnen ons ook in de armen drijven van datgene waar we bang voor zijn. Het eenogige hert is een weergave van mijn eigen ervaringen met depressies.

Het stuk is gebaseerd op en geïnspireerd door de gelijknamige fabel van Aesopus, de Oudgriekse dichter. In de fabel zien we een hert, blind aan één oog, op zoek naar eten aan de waterkant. Het blijft alert voor wolven en jagers die zich achter de bomen kunnen verschuilen, maar het keert zijn blinde oog naar het water. Zijn vijanden zwemmen niet. Een jager vaart op dat moment in zijn boot langs, en schiet het hert neer met zijn pijl en boog. Het hert vervloekt zichzelf en verzucht dat het gevaar uit onverwachte hoek komt.

In het toneelstuk heeft de jongvolwassen Toon zich gewapend tegen de buitenwereld. Niemand zal zijn zwakte te zien krijgen. Zijn zus, Engel, probeert hem te helpen, maar lijkt steeds gevaarlijker te worden. Uiteindelijk valt Toon in een droomwereld waar enkel herten en wolven leven. Maar wie jaagt op wie?

ik ging op de vuist met de herfst
de herfst is immers gevaarlijk
ze doet me denken aan het verleden
ik voelde haar krabben aan mijn deur
haar nagels drongen door de buitenste laag hout
maar kwamen er nog niet helemaal doorheen
ik kuste mijn vuisten en toonde ze aan haar
met de herfst ging ik klauwen en vuisten wuiven
we hadden woorden
ze is immers de sluwste van alle wolven

ja

ik had de intentie al mijn naarheden op te schrijven
te vertellen
ik moest even ergens aan denken
nu moet ik hier om lachen
het bestaat niet
ga maar door

%d bloggers liken dit: