Dramaturg

Freek is als dramaturg in verschillende disciplines werkzaam, waaronder dans, fysiek theater en opera. Hij beweegt bewust tussen de verschillende disciplines, om zelf met een scherpe en frisse blik te kunnen blijven kijken en omdat dat zijn idee van de mens onderstreept: wij zijn altijd aan verandering onderhevig. Freek zoekt om dezelfde reden steeds naar nieuwe verhalen die verteld willen worden door nieuwe stemmen. Hij geeft ook inleidingen, leidt nagesprekken en schrijft mee aan aanvragen.

Hieronder staan projecten waar Freek als dramaturg aan verbonden is geweest.

Majka

De inspiratie voor deze multimediale dansvoorstelling is de Tsjecho-Slowaakse serie Spadla z oblakov (1978), waarin een buitenaards meisje genaamd Majka op de aarde terechtkomt en van ons moet leren hoe nu vrouw te zijn. Choreograaf Sandra Kramerová vertaalt deze serie naar een performance waarin de normen voor vrouwzijn in een voormalig socialistisch land op indringende wijze gepresenteerd worden aan een hedendaags publiek. Want wat is een vrouw nu eigenlijk?

Lees meer

Mirr-or-age

In Mirr-or-age van Gina-Alina Patilea zien we een vrouw hardlopen om fit te blijven. Ze rent naar een mooi lichaam toe, maar rent ook weg voor het ouder worden en het aftakelen. Ze neemt selfies en ziet de onhaalbare schoonheid van anderen. Ze doet alles in haar macht om te blijven zoals ze nu is. Falen is geen optie.

Mirr-Or-Age verkent wat “beautification” doet voor en jegens de vrouw. Gaat het om het verbergen van een gebrekkig lichaam of gaat het over zelfexpressie, zelfbekrachtiging en zelfverzorging? Gaat het over het proces van “beautifying” of over het resultaat hiervan? Mirr-Or-Age is een marathon in navolging van schoonheid en eeuwige jeugd.

Lees meer

Storm en drang

Zoals gebruikelijk in het Friese Nijetrijne, is ook deze keer een 18e eeuwse opera flink bewerkt voor het Nederlands publiek. Deze keer is het Joseph Haydn’s La fedeltá premmiata, waarin oorspronkelijk liefdeskoppels op tragische wijze geofferd werden aan de godin Diana. In de bewerking van Alice Zwolschen en Nynke van den Bergh met de titel Storm en Drang (2021), is de setting een barokke speeddate. Gender doet er niet toe, als je maar klikt. Let wel: de priester die de ceremonies leidt, staat onderling contact niet toe, en heeft misschien wel een verborgen agenda.

Lees meer

Anam Cara (Soul Friend)

Anam Cara (Soul Friend) is een poëtisch duet over kwetsbaar mogen zijn, herkenning vinden in de ander en op eigen benen staan. Choreografen en performers Sanne Clifford en Anastasia Kostner dansen in een intieme ruimte omcirkeld door de muzikanten en het publiek. Ze maken contact met elkaar en, op afstand, met hun omgeving. Hierbij worden ze ondersteund door live muziek van Amir Swaab (percussie/accordeon) en Hadewych van Gent (cello). 

Anam Cara (Soul Friend) heeft in oktober 2020 gespeeld, maar zou vaker spelen voordat de corona-maatregelen verscherpt werden. Wij zoeken nog naar mogelijkheden om vaker te spelen.

Lees meer

Body as a Weapon

Sandra Kramerová is een Amsterdamse dansmaker met een Slowaakse achtergrond. Ze maakt interdisciplinair theater dat springt tussen dans en performance installatie. In de performance Body as a Weapon (2020) onderzoekt Sandra hoe de massale Spartakiada evenementen werkten als communistische propaganda en welke rol het lichaam daarin speelde. (Foto door Sjoerd Derine)

Lees meer

Mind your step

In Mind your step onderzoekt Sanne Clifford haar bewegingsvrijheid binnen de 1,5 vierkante meter. Hoeveel ruimte nemen we eigenlijk in en kunnen we ook op afstand nieuwe connecties maken? De huidige maatregelen hebben een effect op hoe we bewegen en op elkaar reageren, maar ook leggen we onszelf continue beperkingen op. Wat heeft het lichaam hierop te zeggen?

Mind your step heeft in augustus en september 2020 gespeeld. Wij zoeken nog naar mogelijkheden om vaker te spelen.

Lees meer

Trofonio’s erfenis

De komische opera La Grotta di Trofonio (1785) wordt wel als Salieri’s meesterwerk beschouwd. Meer dan dertig jaar na de première werd het succesvol opgevoerd in een groot aantal Europese hoofdsteden. De Nijetrijnse bewerking, door librettist Alice Zwolschen en regisseur Nynke van den Bergh genaamd Trofonio’s Erfenis (2019), gaat over de twee dochters van Aristone. Meer verschillend kunnen ze niet zijn. Hij geeft zijn beide meiden de opdracht om samen met hun partners een groot feest te organiseren om de liefde te vieren. Omdat dat op een fiasco lijkt uit te draaien komt Aristone tot bijzondere, noem het Trofoniaanse ingrepen, om zijn dochters en hun liefjes kennis te laten maken met een wereld buiten hun comfortzone. Met alle gevolgen van dien…

Lees meer

Onze straat

Onze Straat (2019) gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. Een straat zoals er duizenden zijn, met een avondwinkel, een wasserette en bewoners die wel een voordeur maar niet hun leven delen. In drie grote scènes zien we hoe de tijd door de straat heen trekt. Gedurende de avond leren we negen bewoners kennen. We zien hoe hun levens zich in twaalf jaar ontwikkelen. En hoe om hen heen de straat verandert: mensen verhuizen, er ontstaan liefdes, kinderen worden geboren, ouderen sterven. Niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door.

Freek was aan deze productie verbonden als assistent van dramaturg Karim Ameur.

Lees meer

Valoefeningen

In  Valoefeningen (2018) zijn vijf jonge mensen een dak opgeklommen, om steeds pogingen te doen om te vallen, vooruit te vallen, terug te vallen, continue te vallen, hard te vallen, hoog te vallen, te vallen zonder neer te komen, goed te vallen. En dan weer op te staan. Een verlangen te kunnen vallen in een tijd waar klimmen de norm is. Maar wat als we echt vallen?

Regisseur Lisa Groot Haar maakt beeldend en fysiek theater op bijzondere locaties. Valoefeningen is haar afstudeer-voorstelling aan de opleiding Theatermaker / docent op de Academie voor Theater en Dans en is gemaakt in samenwerking met Pllek.

Thijl

Thijl (2018) is een grootse, laatromantische opera, gecomponeerd door de verzetsstrijder Jan van Gilse (1942). Het libretto is samen met Hendrik Lindt geschreven. Deze groot opgezette productie op locatie is geregisseerd door Wim Trompert en gedirigeerd door Bas Pollard. De productie is een initiatief van het Utrechtsch Studenten Concert, dat in het verleden bijvoorbeeld ook de productie Rheingold op de Rijn (2013) initieerde en uitvoerde.

Thijl speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoewel het stuk zijn wortels in de geschiedenis heeft, is de thematiek van Thijl tijdloos. De hoofdpersoon, Thijl Uilenspiegel (naar het verhaal van Charles de Coster), de bevlogen en naïeve idealist, wordt gedurende het stuk ingehaald door de werkelijkheid. Alles waarvoor hij zich heeft ingezet is ten onder gegaan. Zijn dorp wordt overlopen door de vijand, en hij treft corruptie aan zijn eigen kant. Hoe kan dit stopgezet worden?

Lees meer

Nog maar een meisje

Nog maar een meisje is de kleinkunstsolo van een millennial die hunkert naar een groots en meeslepend leven, vol emotie en zonder pauzeknop. Toch staat ze als een melkpak in de koeling te wachten tot ze wordt uitgekozen. Een solo over er klaar voor zijn, fijnproevers en een sparkle sweater. Want de glitter heeft ze wel, nu nog de kans om te shinen.

Frédérique wordt begeleid door pianist Bob Tonglet en gitarist Richard Seba. Nog maar een meisje is een cross-over tussen kleinkunst, theater, muziek en bovenal een portret van een jonge vrouw die hunkert naar liefde.

Lees meer

Een bol van kak

De mestkever is boos – het is zijn verjaardag en al sinds een paar dagen zit de zon verstopt achter grijze wolken, zo groot als olifanten! De bol van kak die hij (op zijn verjaardag) voor zich uit moet schuiven wordt te groot, te zwaar… en… hij stinkt!

Deze hard werkende kever, die eigenlijk nooit stopt, wil dit niet meer en hij geeft bijna op. Tot dat hij dapper genoeg is om een kijkje in de viezigheid van de bal te nemen…

Een bol van kak is een voorstelling voor de kleinste insecten (5-6 jaar), met een interactief/educatief gedeelte aan het einde. Deze voorstelling was een van de afstudeerprojecten van Philip Cahrpit.

Lees meer


Wil je met Freek samenwerken?
Neem contact op.

%d bloggers liken dit: