dramaturg oud

Dramaturg

Body as a Weapon

Sandra Kramerová is een Amsterdamse choreograaf met een Slowaakse achtergrond. Ze maakt interdisciplinair theater dat springt tussen dans en performance installatie. In de performance Body as a Weapon onderzoekt Sandra hoe de massale Spartakiada evenementen werkten als communistische propaganda waarin het lichaam centraal stond.

Body as a Weapon gaat op 7 september in première op het Amsterdam Fringe Festival en zal daarna touren in het najaar van 2020.

Lees meer

Mind your step

In Mind your step onderzoekt Sanne Clifford haar bewegingsvrijheid binnen de 1,5 vierkante meter. Hoeveel ruimte nemen we eigenlijk in en kunnen we ook op afstand nieuwe connecties maken? De huidige maatregelen hebben een effect op hoe we bewegen en op elkaar reageren, maar ook leggen we onszelf continue beperkingen op. Wat heeft het lichaam hierop te zeggen?

Lees meer

Trofonio’s erfenis

De komische opera La Grotta di Trofonio (1785) wordt wel als Salieri’s meesterwerk beschouwd. Meer dan dertig jaar na de première werd het succesvol opgevoerd in een groot aantal Europese hoofdsteden. De Nijetrijnse bewerking, door librettist Alice Zwolschen en regisseur Nynke van den Bergh genaamd Trofonio’s Erfenis (2019), gaat over de twee dochters van Aristone. Meer verschillend kunnen ze niet zijn. Hij geeft zijn beide meiden de opdracht om samen met hun partners een groot feest te organiseren om de liefde te vieren. Omdat dat op een fiasco lijkt uit te draaien komt Aristone tot bijzondere, noem het Trofoniaanse ingrepen, om zijn dochters en hun liefjes kennis te laten maken met een wereld buiten hun comfortzone. Met alle gevolgen van dien…

Lees meer

Onze straat

Onze Straat (2019) gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. Een straat zoals er duizenden zijn, met een avondwinkel, een wasserette en bewoners die wel een voordeur maar niet hun leven delen. In drie grote scènes zien we hoe de tijd door de straat heen trekt. Gedurende de avond leren we negen bewoners kennen. We zien hoe hun levens zich in twaalf jaar ontwikkelen. En hoe om hen heen de straat verandert: mensen verhuizen, er ontstaan liefdes, kinderen worden geboren, ouderen sterven. Niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door.

Lees meer

Amadeus

Voorafgaand aan de première van de productie Amadeus (2019) organiseerde ik samen met Het Nationale Theater en de Bibliotheek Nieuw Waldeck (om de hoek van de Mozartlaan) een lezing om het stuk te herintroduceren bij het Haagse publiek. Tijdens deze avond presenteerde ik de levens van Mozart en Salieri, beide hoofdrollen in het stuk, en mocht ik regisseur Theu Boermans en acteur Sander Plukaard (Mozart) interviewen. Tot slot speelde pianiste Blanca Martinez Vilanova een paar stukken van beide componisten.

Lees meer

Valoefeningen

In  Valoefeningen (2018) zijn vijf jonge mensen een dak opgeklommen, om steeds pogingen te doen om te vallen, vooruit te vallen, terug te vallen, continue te vallen, hard te vallen, hoog te vallen, te vallen zonder neer te komen, goed te vallen. En dan weer op te staan. Een verlangen te kunnen vallen in een tijd waar klimmen de norm is. Maar wat als we echt vallen?

Regisseur Lisa Groot Haar maakt beeldend en fysiek theater op bijzondere locaties. Valoefeningen is haar afstudeer-voorstelling aan de opleiding Theatermaker / docent op de Academie voor Theater en Dans en is gemaakt in samenwerking met Pllek.

Lees meer

Thijl

Thijl (2018) is een grootse, laatromantische opera, gecomponeerd door de verzetsstrijder Jan van Gilse (1942). Het libretto is samen met Hendrik Lindt geschreven. Deze productie is geregisseerd door Wim Trompert en gedirigeerd door Bas Pollard. De productie is een initiatief van het Utrechtsch Studenten Concert, dat in het verleden bijvoorbeeld ook de productie Rheingold op de Rijn (2013) initieerde en uitvoerde.

Lees meer

Nog maar een meisje

Nog maar een meisje is de kleinkunstsolo van een millennial die hunkert naar een groots en meeslepend leven, vol emotie en zonder pauzeknop. Toch staat ze als een melkpak in de koeling te wachten tot ze wordt uitgekozen. Een solo over er klaar voor zijn, fijnproevers en een sparkle sweater. Want de glitter heeft ze wel, nu nog de kans om te shinen.

Frédérique wordt begeleid door pianist Bob Tonglet en gitarist Richard Seba. Nog maar een meisje is een cross-over tussen kleinkunst, theater, muziek en bovenal een portret van een jonge vrouw die hunkert naar liefde.

Lees meer

Een bol van kak

De mestkever is boos – het is zijn verjaardag en al sinds een paar dagen zit de zon verstopt achter grijze wolken, zo groot als olifanten! De bol van kak die hij (op zijn verjaardag) voor zich uit moet schuiven wordt te groot, te zwaar… en… hij stinkt!

Deze hard werkende kever, die eigenlijk nooit stopt, wil dit niet meer en hij geeft bijna op. Tot dat hij dapper genoeg is om een kijkje in de viezigheid van de bal te nemen…

Een bol van kak is een voorstelling voor de kleinste insecten (5-6 jaar), met een interactief/educatief gedeelte aan het einde. Deze voorstelling was een van de afstudeerprojecten van Philip Cahrpit.

Lees meer

%d bloggers liken dit: