De toeschouwer van morgen

De toeschouwer van morgen

Sok Dorau, Poernima, Ran, Wouter, Jonas James, Sander, Robin,  Taco, Saurabh, Marieke, Emmie K., Freek Duinhof, Chris Rijksen en 89 anderen.

IJzerdraad, Freek Duinhof, polaroids (2013)

Een performance met een duur van 7 uur die de rollen van de kunstenaar en de toeschouwer ondervraagt, geïnspireerd door het werk van Jaques Rancière over de geëmancipeerde toeschouwer. Dit werk is gemaakt in opdracht van Stichting Nieuwe Helden voor hun Nuit Blanche in theaterhuis en galerij de Brakke Grond te Amsterdam.

In alle kunstvormen die wij kennen wordt de toeschouwer voornamelijk beschreven als slechts de passieve ontvanger van het werk dat de actieve en dominante kunstenaar heeft gemaakt. Chris Rijksen en ik besloten om de rollen om te draaien. We hebben een context en opdracht ontworpen (neem een foto en hang het op aan het frame). Eén van ons stapte het werk in om te gelden als materiaal, onderdeel van het kunstwerk, en de ander stapte terug en gaf de bezoekers camera`s om foto’s mee te maken. De bezoekers kregen de artistieke vrijheid om te besluiten wat van het menselijk lijf ze wilden fotografen, en hoe. Daarna werd aan ze gevraagd om de polariod aan het ijzerframe te hangen dat was gemaakt om het evenbeeld van de performer te zijn. De kunstenaars schreven hun namen op de polaroids, en eisten zo hun werk op. 

Een onverwacht element van het kunstwerk verscheen toen sommige polaroids op verschillende manieren ontwikkelden, wat leidde tot een nieuw kleurenpalet. Daarbij kwam plots de mogelijkheid op om een mislukking esthetisch te bewonderen. Mislukking wordt vrijwel nooit toegejuicht of zelfs maar toegestaan, terwijl het juist in mislukking is dat we zien hoe we groeien.

Digitale fotografie door Chris Rijksen.

%d bloggers liken dit: