Amadeus

Amadeus (2019) vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist allertijden; Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.

Voorafgaand aan de première van deze productie organiseerde ik samen met Het Nationale Theater en de Bibliotheek Nieuw Waldeck (om de hoek van de Mozartlaan) een lezing om het stuk te herintroduceren bij het Haagse publiek. Tijdens deze avond op 16 mei 2019 presenteerde ik de levens van Mozart en Salieri, beide hoofdrollen in het stuk, en mocht ik regisseur Theu Boermans en acteur Sander Plukaard (Mozart) interviewen. Tot slot speelde pianiste Blanca Martinez Vilanova een paar stukken van beide componisten.

De voorstelling, bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards, werd geschreven door Peter Shaffer en ging in 1979 in première in het Royal National Theatre in Londen. In 1984 won de verfilming door Miloš Forman maar liefst 8 Oscars.


%d bloggers liken dit: